Nieuwsbrief

Nieuwsbrief


9 1 0 2

2019


Optreden Dijkdichters in 'Posa'

In vestzaktheater 'Posa' traden op 6 januari 2019 zeven Dijkdichters voor het voetlicht voor leden van het Humanistisch Verbond. De gedichten, door pianist Guido Meisner aan elkaar gespeeld met vertolkingen van werken van onder andere Bach, Chopin en Niemann, en verluchtigd door praatjes en liedjes van de eigengereide Apeldoornse taalacrobaat Henk Boogaard, kenden een even tijdelijke als tijdloze strekking.

Gerard Beense opende met een gedicht 'Sporen' over sporen in de tijd, Igna Geveke stelde op haar karakteristieke wijze natuurlijke processen aan de orde, Anne Graalman benadrukte in haar woorden 'Heden is het zijn in nu' dat elk heden verleden wordt, Jan Huisman had het in 'Alles of niets' over het verschil tussen iets en niets, Marc Broekmans stipte de zielspijn van een depressie aan in 'Momentopname', Erik Kramer sprak in 'Anno nu' over meer oorlog en ontregeling als uitkomst van het vooruitgangsdenken, Floor Koedam benoemde de onvergankelijkheid van een oude zwerfsteen en het slotwoord was een ode aan de piano uit de mond van andermaal Igna Geveke.

Janneke Sparreboom van het Humanistisch Verbond bedankte alle dichters met een boekenbon en Guido Meisner en Henk Boogaard met een mooie fles wijn.

Naar Album.

Marc Broekmans

klik op een foto voor een vergroting.

6 januari 2019.
Naar (begin) pagina.
8 1 0 2

2018


'Afval op zijn retour'

De expositie 'Afval op zijn retour' in de Meerpaal in Dronten werd zondag 17 december 2018 geopend met muziek van singer-songwriter Daniëlle Habekotte en het duo Ronnie en Heleen, mooie woorden van organisatoren en exposanten, en een drankje.


De drie sprekers, Linda Dekker namens de leerlingen van de Meerpaal Academie, Floor Koedam namens de Dijkdichters en Kitty van Dijk namens de kunstenaars van Kup 11, benadrukten het uitdrukkelijke belang van een schone wereld en gaven een ludiek tintje aan hun milieuvriendelijke woorden door respectievelijk met een Zwitserse kunststof bidon, een herbruikbare plastic fles en bewust zonder fles achter de microfoon te verschijnen. Plastic tast het zeemilieu wereldwijd aan en dat moeten we voorkomen, zo klonk de boodschap unaniem.

De expositie laat zeer afwisselend werk zien, van bewerkte grammofoonplaten van de Meerpaal Academie tot een zwaan in een afvalberg en gedichten over plastic blues, plastic wier en de hardnekkige mentaliteit van de vervuiler. Negen Dijkdichters nemen aan de expositie deel, die op het binnenplein van de Meerpaal te aanschouwen is tot 6 februari 2019. De expositie staat vermeld op de landelijke Uit-agenda.

Marc Broekmans

klik op een foto voor een vergroting.

17 december 2018


Expositie 'Afval op zijn retour' in de Meerpaal te Dronten

Bijdragen van De Dijkdichters zijn vanaf 16 december 2018 (15:00 uur) te zien tijdens de expositie "Afval op zijn retour" op het binnenplein van de Meerpaal in Dronten. De expositie wordt samen met kunstenaarscollectief KUP-11 en cursisten van De Meerpaal Academie vorm gegeven en is tot en met 6 februari 2019 te zien.

Terwijl er apparatuur wordt uitgetest en ingezet voor het terugbrengen van de afvalberg in de oceanen, die wereldwijd is aangezwollen tot vele miljarden kilo's en riffen en ecosystemen lamleggen, laten negen Dijkdichters hun licht schijnen op de vervuiling en de gevolgen.
KUP 11-voorzitter Willy Fokke nam het initiatief tot "Afval op zijn retour".

De opening op 16 december 2018 wordt verricht door de voorzitter van de Dijkdichters, Floor Koedam, en KUP 11 lid Kitty van Dijk. Singer songwriter Danielle Habekotte en het duo Ronnie en Heleen luisteren de opening op.

Marc Broekmans

klik op het flyer voor een vergroting.

16 december 2018


Bezoek Henk Boogaard aan de Dijkdichters

Op 29 oktober 2018 was de liedjeszanger en taalacrobaat Henk Boogaard uit Apeldoorn present voor een spelletje met taal op onze Dijkdichtersavond in 'Buurtcentrum De Brink'. Zijn thema: 'afgesleten beeldspraken in de sociale sfeer'. De Dijkdichters verluchtigden de ludieke voordracht van Henk met pasklare gedichten. Een mengeling van conferences en liedjes passeerde de revue.

De wisselwerking tussen onze gast en de Dijkdichters verliep naar ieders tevredenheid. Henk wist de lachers op zijn hand te krijgen met de weergave van clichés in de contacten tussen hem en hondenbezitters en zijn reacties op groeten van caissières bij het afrekenen in supermarkten.

Het gedicht van Dijkdichter Erik Kramer illustreert het thema treffend op eigen wijze:

Platitudes

als wij elkaar tegenkomen
vraag ik: hoe gaat het met je

antwoord: ja, goed hoor

als we afscheid nemen
vraag ik: waar ga je heen

antwoord: ach, ik zie wel

als we elkaar opnieuw
tegenkomen vraag ik:

hoe gaat het met je, het
is alweer zo'n tijd geleden

antwoord: ja, wat vliegt de tijd

leuk dat we elkaar gesproken hebben
zeg ik, moeten we vaker doen, doei.


klik op de foto voor een vergroting.

29 oktober 2018.

Naar (begin) (einde) pagina.Esam Alwasete Stadsdichter Dronten

Op donderdagochtend 4 oktober 2018 is Esam Alwasete benoemd als Stadsdichter van Dronten. In het bijzijn van de enkele gemeenteraadsleden, de vorige stadsdichter Martijn Nijdeken, collega-Dijkdichters, journalisten en fotografen kreeg hij de stadsdichtersoorkonde uit handen van wethouder Van Amerongen.

De bijeenkomst vond plaats op het Serviceplein van de Meerpaal. Na afloop kon Esam meteen een rondleiding geven in de bibliotheek, waar hij op dit moment schilderijen exposeert samen met Anne Graalman.

Esam Alwasete heeft een aantal jaren in Dronten gewoond en heeft daar op die manier een binding mee. Hij heeft er al de nodige kunstzinnige sporen achtergelaten.

Als Dijkdichters wensen wij hem heel veel succes met deze eervolle taak als stadsdichter.

Marijke Kienhuis

Foto's: naar album.

Esam Al Wasete is nieuwe stadsdichter van Dronten: "Had het niet verwacht"
(YouTube film van © De Drontenaar.nl 9-10-2018).

klik op de foto voor een vergroting.

4 oktober 2018


Dijkdichters

De Dijkdichters bij LelyStart 2018

De Dijkdichters waren aanwezig bij LelyStart. Het was er gezellig druk, mede door het prachtige nazomer weer.


Rolf Captijn

KUNSTGRASWEEKEND

Het was het Kunstgrasweekend in het stadse hart
de aanloop van het cultureel seizoen
volgens traditie onze plaats op LelyStart
onze 'Stichting' meer dan ooit in goeden doen.

Wij dongen naar 's publieks beste gunst
en trakteerden het op menig fraai gedicht
maakten mooie zinnen bij getoonde kunst
gaven meer dan ooit creaties een gezicht.

Het was het Kunstgrasweekend, badend in de zon
temidden van kleur- en klankenpracht
putten wij inspiratie uit des dichters bron
hebben onze dichterlijke taak volbracht.

Wij dongen naar een plekje in 't totaal
hebben al doende het feest wat opgesmukt
veel oog en oor gevonden voor 't verhaal
ons stempel gezet, missie gelukt!

© Rolf Captijn, september 2018.

klik op het gedicht voor een vergroting.

15 september 2018.
Naar (begin) pagina.


Dijkdichters uitje

Rondje IJsseldelta op woensdag 5 september met 'De Dijkdichters'

Vanuit Zwolle vertrek uit de Scania Haven met salonboot de Organza.

Jammer genoeg niet de volledige groep present maar degenen wel aanwezig kregen een mooi overzicht van de IJssel, met sfeervolle beelden van ons groene oude en nieuwe land. Aantrekkelijke plaatsen zoals Kampen en Zwartsluis, die langstrokken en de kijker een nostalgisch sfeermoment bezorgden. De deelnemende dichters waren verdeeld over een bakboord- en een stuurboordtafel waar de koffie en lunch (aan tafel) genoten werden. Alhoewel deze dichter best het broodje aan dek had willen nuttigen om niets te hoeven missen van het weidse langs glijdende landschap! De weergoden waren ons ook heel gunstig gestemd. Zo was het aangenaam vertoeven op het zonnedek waar de drankjes sprankelend ingenomen werden. Misschien zijn er bij de overig deelnemende passagiers vragen gerezen of wij een zangclub waren, want liedjes kwamen ter hoogte van Genemuiden spontaan opzetten, maar dreven ook snel weer weg. Heel handig was het vaarschema waarop we de route konden volgen (zie foto).

En Wil en Guus, jullie spanden de kroon met een heuse vaarkaart op tafel. Tenslotte alle lof voor het bedienend personeel en de kapitein, die ons op de bijzondere toeristische kenmerken attendeerde.

Het was weer een gedenkwaardig 'stichtingsuitje'.

Anne

Naar Album (foto's zijn van © Juul Baars).

klik op de kaart voor een vergroting.

5 september 2018.
Naar (begin) pagina.Apollo's Kamer Harderwijk, zondag 10 juni 2018

(optreden Dijkdichters Igna, Juul, Floor en Jan)

Well, 12.00 uur - klop op de deur; ik lag er achter, dus wachten hoefde niet.
Floor's auto in, die wonderwel qua kleur, lengte en omvang bij mij paste en heel pardoes gingen we 'en route' met de zon in de rug op Harderwijk toe, met dat gevoel van

'we gaan naar de speeltuin met limonade en zoete koek'. Niet dus: een 'ramp' voltrok zich. Even waren we letterlijk en figuurlijk van de kaart en de weg kwijt: de TomTom verkoos zijn vrijheid en maakte zijn plaats aan de voorruit vrij.

Beter ten hele gekeerd dan ten halve gedraaid werd de TomTom weer boven water gehaald en zette zijn verhaal voort, omsloten door mijn rechter hand, waarbij ik zijn verhaal aan Floor vertaalde, want het praatte ineens koeterwaals.

De omtrekken van Harderwijk doemden op en een 'hoera hoera' klonk, maar geen parkeerplaats. We draaiden wat cirkels in het rond en zagen dingen die we nog nooit hadden gezien, maar het bleek dat er geen lege plaats bestond.

Zeker niet op zondag. Dan maar naar het ondergrondse 'hiernamaals'. Eenmaal tien meter onder de grond vonden wij een parkeerplaats en het bleek dat daar geen engelen bestaan.

Met de lift omhoog als haringen in een ton kwamen wij weer bovengronds en zogen die fijne van fijnstof voorziene lucht weer in.
Wat bleek: de zon scheen nog steeds, maar wie dacht een sprintje te trekken en dan zijn we er, nou nee. Voor mij was het een beetje van 'dit is een brug te ver', maar ja, toch overgestoken - een heldendaad op zich.

Niet iets wat mij nou erg vrolijk maakte, maar ja zo kom je nog eens ergens. En jawel: ineens ik weet niet meer waar, waren we daar, in Apollo's Kamer. Maar ja, zoals altijd was Apollo zelf niet thuis, bed niet opgemaakt, ect... Met de muziek mee?

Na het uitwisselen van de beleefdheden verkende ik de buurt naar een zitplaats. Buiten vrij zonnig, zonnig, nog zonniger. We hadden twee consumpties te gebruiken en ik deed dat ook 'au moment', mijn lichaam schreeuwde VOCHT, het gebouw was prachtig, de binnenstad prachtig, in één woord.

Ik moet zeggen dat het allemaal heel 'pleasant' op mij overkwam. De omgeving zeer comfortabel om in aanwezig te zijn. Buiten scheen de zon stug door, dat merkte ik zelf ook. De organisatie, geluid en ambiance maakten dat het geheel zeer ontspannen was, het was gewoon allemaal goed geregeld, vriendelijke mensen.

We moesten even wachten met onze gedichten, maar toen konden we ook helemaal los, alhoewel het publiek wat uitgedund was. Waarschijnlijk door het prille indringend aanhoudende zonnetje, dat wel ontzettend veel waar voor zijn geld gaf.

Al met al had ik in ieder geval wel nog steeds dat speeltuin-gevoel en dat was heel prettig. Ik vond het jammer, dat wij naar huis moesten en heel relaxed gingen we weer die paar kilometers naar ons onderduikadres waar de auto stond.

Eenmaal op de weg terug ontspon zich een indringende filosofische conversatie waar we het over een ding eens waren, en ik citeer Igna: 'Je kon het gras horen groeien' ... en daar zou ik het bij willen laten.

Jan Huisman 26-6-2018.
Naar (begin) pagina.


KUNST-GEDICHTEN bij ART&LEEN

Op 18 mei 2018 vond het samenwerkingsproject van De Dijkdichters en Kunstuitleen Art & Leen plaats in de Kunstuitleen in gebouw DE KUBUS.

Kunst&Gedicht vierde editie succesvol verlopen.

Ook ditmaal was er een vruchtbare uitwisseling tussen de Dijkdichters van Lelystad en Kunstenaars van Art & Leen. Onze Stadsdichter Thomas Gerla gaf tevens acte de présence. Zowel de dichters als de kunstenaars en het publiek genoten van de presentatie van gedichten die speciaal bij kunstwerken geschreven waren en de toelichting van de kunstenaars bij hun werk. Omlijst door pianomuziek en met een hapje en drankje was dit wederom een geslaagde middag in de Kunstuitleen van Art & Leen in 'De Kubus'.

Op naar volgend jaar, en ook dan zal onze enthousiaste stadsdichter weer van de partij zijn.

Igna.

Album van de actie op 18-05-2018.

Naar de gedichten :Acties

18 mei 2018.
Naar (begin) pagina.Hanzeborg

Theeconcert in Hanzeborg

De aanwezigheid van de Dijkdichters bij presentaties van de pianist Guido Meisner begint een traditioneel karakter te krijgen.

Zo ook op zondag 22 april 2018 tijdens een theeconcert in de Hanzeborg.

De muzikale recitals van Guido Meisner werden sfeervol afgewisseld door voordrachten van Juul Baars, Gerard Beense, Marc Broekmans, Igna Geveke, Anne Graalman, Floor Koedam en Erik Kramer. Het publiek wist dit gezamenlijk optreden wederom te waarderen.

Bij een volgend optreden van Guido Meisner zullen de Dijkdichters het spoor van de ingezette traditie blijven volgen.

Naar Album (foto's zijn van © Juul Baars).

Gerard

22 april 2018.
Naar (begin) pagina.


Guus Cleintuar
Wil van der Lans
Anne Graalman

De Dijkdichters van Lelystad.

Een aantal dichters van Lelystad hebben op 16 februari 2018 een kunstwerk uitgezocht, om daar een gedicht bij te maken voor "Kunst-Gedicht 2018".

Deze gedichten worden vrijdag 18 mei 2018 openbaar gemaakt in de Kunstuitleen Flevoland (gebouw De Kubus).

Marijke Kienhuis
Jan Huisman
Juul Baars
Eric Kramer

Kunst gedicht 2018

16 februari 2018.
Naar (begin) pagina.Nieuwjaarsbijeenkomst Humanistisch Verbond

Zeven Dijkdichters lieten op zondagmiddag 7 januari 2018 een gedicht horen tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Humanistisch Verbond Lelystad in Theaterzaal POSA.

Dit om en om met prachtige pianowerken van Guido Meisner en vertolkt ook door hemzelf.

Het was een mooi programma in een prettige, ongedwongen sfeer, heel gezellig. Voor ons inmiddels ook een mooie traditie.

f l o o r

7 januari 2018.
Naar (begin) pagina.
7 1 0 2

2017


De Dijkdichters

BIEB 50 jaar

De Bibliotheek van Lelystad bestond in oktober 2017 50 jaar en dat is niet ongemerkt voorbij gegaan. Op vrijdag 13 oktober kwamen de festiviteiten tot een hoogtepunt met een heuse feestdag, die werd afgesloten met een Biebgala.

De avond werd omlijst door een flink aantal schrijvers uit Lelystad, zoals de oud-stadsdichters Gerard Beense, Marcel van Kersbergen, Marian van Gog, Martijn Nijdeken en de huidige stadsdichter Thomas Gerla. Verder Jan Willem Anker en Dam Bakker. Ook de Dijkdichters waren van de partij. Zij hebben verschillende verhalen en gedichten over Lelystad en de bibliotheek ten gehore gebracht.

floor

13 oktober 2017.
Naar (begin) pagina.


Gedichten-banners op nieuwe locatie

Eind 2013 ontving onze dichterskring een prachtige financiële bijdrage uit de zg. KnAK-regeling, de 'Knip voor de Amateur Kunst'. Deze actie was voortgekomen uit de BNG-Cultuurprijs voor de beste amateurkunstgemeente van Nederland 2013, die Lelystad dit jaar Lelystad ten deel viel.

Op grond van ons voorstel betreffende 'Gedichten in etalages' kwamen wij in aanmerking voor een financiële impuls om d.m.v. gedichten-banners voor in de etalages de leegstaande winkelpanden in winkelcentrum 'De Gordiaan' een wat aantrekkelijker uitstraling mee te geven.

Voor het beschikbare bedrag konden wij in de loop van 2014 precies 13 gedichten-banners laten vervaardigen, het aantal Dijkdichters in die periode.

Helaas zijn de banners nooit in de etalages van leegstaande winkels terechtgekomen. Dat had alles te maken met problemen rond de toenmalige winkeliersverenigingen in 'De Gordiaan'.

Gelukkig konden er voorlopig wel zes banners in de entreehal van FlevoMeer Bibliotheek worden opgehangen.

In 2015 hebben alle banners gedurende een half jaar op de eerste verdieping van het 'Agora'-theater een plaats gekregen. En begin 2016 kregen alle banners een plekje op de bovenverdieping van de Bibliotheek, waar ze prachtig van pas kwamen bij de Nationale Gedichtendag 2016, op 28 januari 2016.

Maar nu, eind 2017, hebben dan toch de 'gedichten-banners' een plaats gekregen waarvoor ze bedoeld waren: in de etalage van een leegstaand winkelpand.

Het gaat om het voormalige pand van de fa. Fokko Dijkstra (audiovisuele apparatuur) aan het Agoraplein. We hebben daar 10 van de gedichten-banners kunnen ophangen. Weliswaar een gedeelte helaas achter een beveiligingsscherm, maar de teksten zijn gelukkig goed leesbaar gebleven.

Voor wie de gedichten op de site wil lezen, zie: Archief pagina.

floor, 18/12/17.
Naar (begin) pagina.


De Dijkdichters
De Dijkdichters

LelyStart 2017

In het weekend van 16 en 17 september 2017 waren de Dijkdichters andermaal vertegenwoordigd op het Kunstgras van LelySTART. Hoewel het weer (zaterdag m.n.) niet geweldig was en het terrein soppig, was het toch weer heel aangenaam om te midden van diverse kunstenaars en hun kunstuitingen een plekje te hebben op het terrein, met een eigen kraampje, om aldus deel te kunnen hebben aan de creatieve sfeer.

Zaterdag kwam het er niet van, maar zondag - met mooier weer - konden we zelfs af en toe op het podium enkele gedichten voordragen die we deze dagen bij een aantal geëxposeerde kunstwerken hadden gemaakt.

Met behulp van onze eigen tekstverwerker en printer konden we zelfs onze eigen gedichten ter plekke typen en printen, om daarna de ingelijste gedichten aan de exposerende kunstenaars aan te kunnen bieden. Die waren er blij mee, zodat de gedichten bij de betreffende kunstwerken werden geplaatst.

Voor de verkoop van (eigen) bundeltjes hoeven we deze dagen niet bepaald mee te doen, maar voor de onderlinge contacten en de sfeer op het Kunstgras is LelySTART wat ons betreft een 'blijvertje'. En natuurlijk is het goed dat we onze dichterskring hier elk jaar kunnen en mogen presenteren. Volgend jaar weer dus!

f l o o r

Album (foto's zijn van © Juul Baars).

17 september 2017.
Naar (begin) pagina.De Dijkdichters

VERSLAG OORD 2017

In alle vroegte vertrok ik op zaterdag 2 september 2017 naar het Westerpark in Emmeloord voor de uitgestelde versie van OORD 2017. Door dit uitstel was er een tekort aan vrijwilligers zodat onze tent nog niet stond en samen met een vrijwilliger nog moest worden opgezet, wat na de nodige moeite lukte. Het park was nog steeds een modderpoel, dus de spullen moesten per bolderkar ter plaatse worden gebracht. Om ca 12 uur was alles klaar en konden de inmiddels gearriveerde Igna, Marijke, Marc samen met ondergetekende los gaan met onze gedichten.

Kort daarna hadden we een spetterend optreden tot na drie uur van het duo Just the two of us, wat lekker jazzy was en het nodige publiek naar onze tent trok. Daarna hebben wij gevieren nog de nodige gedichten voorgedragen tot na etenstijd. Toen moesten mijn mededijkdichters terug naar Lelystad voor de Stadsdichtersavond. In het middagprogramma hadden wij een spontaan gastoptreden van de Vlaamse dichteres Erika de Stercke, die een paar mooie gedichten voordroeg met de nodige humor. Na etenstijd troffen wij elkaar weer en hebben nog menig verhaal mogen vertellen aan de belangstellenden op de stoelenrijtjes. Later die avond hebben we ook nog voorgedragen op het grote waterpodium, wat eindigde in een soort battle tussen haar en mij over de beschreven onderwerpen. Hilariteit alom!

Om ca 21 uur verstilde dit gedeelte van het park en gingen we afbouwen. Erika keerde treinwaarts terug naar Gent en ondergetekende ging bolderkarrend terug naar de parkeerplaats en vervolgens richting Lelystad om bekaf maar cultureel voldaan de rest van de zaterdagavond door te brengen met denken-lees-slapen. Voor de OORD-editie van 2018 heb ik mij opgeworpen als spin in het web wat betreft de inbreng en organisatie van de dichters aldaar. Het kan gewoon mooier en beter maar het was toch ook weer een feest in de echte Woodstocksfeer!

Rolf Captijn.

2 september 2017.
Naar (begin) pagina.


'Stichtingsuitje' naar Giethoorn

Een elftal Dijkdichters ondernam op 6 juli 2017 een excursie naar het Venetië van het Noorden. Het jaarlijkse 'stichtingsuitje' voor de onderlinge cohesie begon na een reis in drie auto's aan het Zuideinde in Giethoorn met koffie en gebak. In de overdekte rondvaartboot, exclusief voor de groep, deed de ervaren stuurman en gids van zich spreken.

Zo leerden de dichters dat de naam Giethoorn iets met een oude vondst van dode geiten te maken heeft (Geijthorn), zagen zij het oudste riet gekapte boerderijtje van Giethoorn op nummer 50, vernamen zij de hoge huizenprijzen, hoorden zij dat Giethoorn zelfs in de jubileumeditie van het monopolyspel is opgenomen en kregen zij mee dat de speelfilm 'Fanfare' van Bert Haanstra er werd opgenomen in 1958, met Rijk de Gooijer en Albert Mol in de hoofdrollen. Het filmcafé kon tijdens een stop worden bezocht, evenals schelpen en sieradengalerie 'Gloria Maris' voor een aardig souvenir. Via de druk bevaren kanalen en het slechts 1 meter diepe Bovenwiede bereikte de rondvaartboot na twee en een half uur weer het beginpunt.

Vier kilometer verderop, in het pittoreske dorp Dwarsgracht, schoven de Dijkdichters bij warm weer rond half zes aan voor een uitgebreid diner bij restaurant 'De Otterskooi'. Onbeperkt gegeten en gedronken tegen een vaste prijs aan het water werd er, waarbij de dichtersgroep zich de visstoofpotjes, gebakken aardappels en frieten, kip in kerriesaus, ossenhaas in Stroganoffsaus en varkenshaas met champignons wel liet smaken. De prijs was bovendien zeer schappelijk. Tegen half negen werd de thuisreis aanvaard, met een fijne herinnering aan een gemoedelijk samenzijn.

Marc Broekmans

klik op de foto voor een vergroting.

6 juli 2017.
Naar (begin) pagina.


De Dijkdichters

Het 'Wijland-festival'

Op een zonnige dag een kleinschalig festival bezoeken is een cadeau met een veelkleurige strik.

Het 'Wijland-festival' in het Wisentpark in Dronten op 7, 8 en 9 juli 2017 bood ook aan dichters een ruim opgezet en fijn podium, waar in rust geluisterd en gesproken kon worden.

Stadsdichter van Dronten, Martijn Nijdeken had enkele Dijkdichters uitgenodigd. Marc Broekmans en Peter Moes-Jansen namen op zaterdag met veel plezier deel. Uit Amsterdam had zich een dichteres uit Iran, Sholez Rezazadeh aangesloten. Zo traden wij met z'n vieren beurtelings met drie gedichten op, wat door het publiek werd gewaardeerd.

Mooie optredens en leuk festival? Jazeker!
Volgend jaar weer meedoen? Absoluut.

Peter Moes-Jansen

9 juli 2017.
Naar (begin) pagina.


Nieuwe locatie:

Na de zomervakantie wordt onze nieuwe locatie 'Buurtcentrum De Brink', Griend 33-07, gewoon ook weer de eerste en de derde donderdagavond van de maand, aanvang: 19.30 uur.

Onze eerstkomende Dijkdichters-bijeenkomst is in september: donderdag 7 september 2017.


De Dijkdichters

Breed palet aan gedichten op 'Vestingval 2017'

De schoonheid van traag schuivende wolken, het karakter van de oude scheepswerf, een stukje geschiedenis van de Vischpoort van het pittoreske Elburg en een ode aan het stadje, een vuurtje tussen twee oude mensen dat wordt opgestookt, roerselen van de ziel na verlating, een liefdesgedicht voor na de dood, en gendergedichten in light verse. Ziedaar een breed palet aan bijdragen van de Dijkdichters tijdens de zesde editie van 'Vestingval' in Elburg. Dinsdag togen acht dichters naar de kleine vestingstad en woensdag werd dat optreden door een vijftal gevolgd. Plaats van handeling: de kapel van Museum Elburg aan de Jufferenstraat, met haar wervelende, maar enigszins holle akoestiek. Voor het geluid van de saxofoons van talent Patricia Swart, die de dichtkunst omlijstte, een ideale locatie. Voor het brengen van gedichten een plek met een 'maar', vanwege het autoverkeer op dat deel van Elburgs hoofdader. De deur van de kapel moest af een toe dicht om de woorden niet te laten wegsterven in de serene, maar holle ruimte. Hoewel het aantal bezoekers gering was, was 'Elburg' een uitdaging die door de Dijkdichters met verve werd volbracht. Stadsdichter Ewoud Gosker van Elburg, die bij wijze van toegift met een oorlogsgedicht en een stadsgedicht zijn kunde als performer meer dan waarmaakte, bedankte de Dijkdichters voor het verschaffen van zes keer een half uur dichterlijk plezier.

Er waren van 25 mei tot en met 3 juni 2017 diverse soorten kunst te zien in Elburg, op enige tientallen locaties waaronder de vestingwallen. Een zevende uitgave van dit festival ligt zeker voor de hand.

Marc Broekmans

Van 15 mei t/m 3 juni 2017 vierde Elburg het jaarlijkse kunstevenement 'Vestingval'.

Album van de actie op 30-05-2017 (foto's van Juul Baars).

Flyer van Vestingval 2017.


Beeldend kunstenaars en Dijkdichters ontmoeten elkaar bij Art&Leen
Kunst-Gedicht 2017

'Kunst is een veelkoppig monster', sprak Lucebert ooit. Op vrijdagmiddag 19 mei 2017 vond in de Kubus bij Art&Leen een creatieve ontmoeting plaats. Negen Dijkdichters hadden 1,5 maand eerder een kunstwerk uitgezocht wat hen trof, beroerde of ontroerde. Het 'veelkoppig monster' bleek aanwezig en liet een grote verscheidenheid aan kunstwerken zien. Dat bracht elke Dijkdichter tot een kunstig gedicht, dat op het kunstwerk was geschreven.

Onder een flinke en zeer geïnteresseerde belangstelling werden de gedichten door de dichters, staande bij het kunstwerk van hun keuze, voorgedragen. Tussen elke twee optredens was een muzikaal intermezzo van diverse klassieke stukken, op de piano gespeeld door Igna Geveke.

Toen Nynke de Groot aan het eind van de middag een dankwoord uitsprak voor alle aanwezigen en voor ieder die een bijdrage had geleverd, was het overduidelijk dat deze creatieve ontmoeting tussen beide kunsten weer een boeiend vervolg zal krijgen.

Peter Moes-Jansen

Album van de actie op 19-05-2017 (foto's van Juul Baars).

Naar de gedichten :Acties

19 mei 2017.
Naar (begin) pagina.


"Bundelpresentatie" / "Bundelverkoop"

Bij "The Readshop" in de Kroonpassage hebben zij echt werk gemaakt van de presentatie van de bundel d.m.v. een presentatietafel en een aardig bordje met tekst.

klik op de foto voor een vergroting.

mei 2017Harmonie orkest Lelystad en De Dijkdichters Lelystad

Concert met de ode aan 50 jaar Lelystad van 1 april 2017 in De Kubus.

Een oorstrelende avond met muziek en gedichten.

Het thema was tweeledig: '50 jaar Lelystad' en 'water'. De keuze van de muziekstukken heeft vooral met 'water' te maken. De gedichten gaan zowel over '50 jaar Lelystad' als over 'water'.

Album (foto's zijn van © Juul Baars).

(klik op de poster voor een vergroting)

Zaterdag 1 april 2017


Gedichten van 1 april 2017

  • Juul Baars - gedicht 'Muzikale fantasie'
  • Marc Broekmans - gedicht 'Een rustig moment ...'
  • Igna Geveke - gedicht 'Rustmoment'
  • Gerard Beense - gedicht 'Lelystad vijftig jaar'
  • Erik Kramer - gedicht 'Hommage aan Lely's stad'
  • Floor Koedam - gedicht 'Watermuziek'
  • Anne Graalman - gedicht 'Stars on Stage'

Juul Baars

Muzikale fantasie

speel voor mij van bergen en van dalen
speel verhalen die nog nooit werden vertelt
breng me naar de het land diep in mijn dromen
waar er geen pijn bestaat en niemand wordt gekweld

Speel voor mij van liefde en van hartstocht
laat me proeven van de allerzachtste wijn
speel voor mij van hoop geluk en zegen
laat me elke dag intens gelukkig zijn

breng me blijdschap in mijn sombere dagen
raak me aan als ik het soms niet meer zo zie
neem me mee naar schoonheid en naar vreugde
speel een muzikale fantasie

© Juul Baars, 16 maart 2017

Naar (begin) (einde) pagina.Marc Broekmans

Een rustig moment...

Blaastonen vervloeien
tot druppels in een waterval
om te eindigen op een droge bedding
Het schuurt al, voel je dat?
De erosie is begonnen..

Hout en steen hollen subtiel uit
De drums dringen zich op
Trompetten, klarinetten vallen stil
in een moment van inkeer
voor de rekbare geest
Zo eindigt de herrie in mijn hoofd

Rust wilde ik houden, maar hoe?
Machines, deuren, stemmen die zeuren
In een zee ontspruiten de klanken
trillend, op ritme, met nu en dan janken,
maar niet te druk nee, niet te druk

De kalmte bewaren; muzikaal geluk

© Marc Broekmans, 2017

Naar (begin) (einde) pagina.Igna Geveke

RUSTMOMENT

Loom in de verte starend
een warme zomermiddag in het gras
toen ik daar aan het wandelen was
heb ik de natuur ervaren.

Het was een prachtig vergezicht
over de wouden en de bergen
rivieren zag ik daar ontspringen
en mijn gemoed werd opgelicht.

Toen, al duurde het maar even
op dat heerlijke moment
werd de waarde van het leven
mij voor altijd ingeprent.

© Igna Geveke, 2017

gedicht bij 'A Quiet Moment' door Harmonie Orkest Lelystad

Naar (begin) (einde) pagina.Gerard Beense

Lelystad vijftig jaar

Lelystad vijftig jaar.
Alweer een mijlpaal bereikt.
Maar 't is waar. Als je terug kijkt
is er wat betreft beleid in die tijd
veel goed doch ook minder goed gegaan.
In de planning zou Lelystad ontstaan
als een stad, midden in het polderland gelegen.
Maar later, nadat de discussie was geklaard
over het wel of niet komen van de Markerwaard,
heeft het een bestemming als stad aan het water gekregen.
Een omslag met toch ook een zonnig gezicht
want als je naar de landkaart kijkt blijkt
dat Lelystad nog steeds in het hart van Nederland ligt.
En dat is toch mooi meegenomen.

Lelystad vijftig jaar.
Een moment dat mag worden gevierd.
Natuurlijk, er is in de loop der tijd
in planning en beleid geheid wat verstiert.
Groter groeien gaat gepaard met vallen en opstaan
om vervolgens onverschrokken verder te gaan.
Dus, van welke kant je het ook bekijkt,
met veel mitsen en maren en tegenslagen ervaren
heeft de stad in die vijftig jaren toch heel wat bereikt.
Het blijkt een stad te zijn die niet van zijn doel afwijkt.
Een woonplaats waaraan mensen zich willen binden,
een plek waar je naast ruimtelijk wonen en passend werk
ook in je vrije tijd je draai kunt vinden.
En dat is toch mooi meegenomen.

Lelystad vijftig jaar.
Hoera voor de stad van de Batavia,
van theater de Agora, het Seabottom Jazz Festival.
Stad van de Nationale Oldtimer Dag, zelfs van carnaval.
Stad waar jaarlijks Stadsdichters bijeenkomen,
waar kunstenaars en bekende Nederlanders wonen.
Stad van de zeilsport, de Oostvaardersplassen,
van clubs om te sporten, te snookeren, te sjoelen,
te dammen, te schaken, te poolen, te klaverjassen.
Een stad waar je best naar toe kan verkassen.
Een stad die welbewust wikt en weegt, en doelen nastreeft.
Een stad die nog steeds een dorps karakter heeft.
En dat is toch mooi meegenomen.

Voorgedragen tijdens de voorjaarsbijeenkomst van
de Stichting Evenementen Coördinatie Lelystad

© Gerard Beense
Stadsdichter van Lelystad Lelystad, 23 maart 2017

Naar (begin) (einde) pagina.Erik Kramer

Hommage aan Lely's - Stad

Koperen klanken verspreiden
zich over de polder, als eerbetoon
aan de vooruitziende blik van de
ziener die niet werd begrepen -
maar wel de spade ter hand nam

en op de tekentafel zijn visie
met inkt verwoordde, er kwam
geen dichter aan te pas, maar
de toon klonk harmonieus

want op papier, klei en zand
kwam een stad tot stand waarin
we nu gedijen en willen groeien
binnen dijken, naar nieuwe tijden

met optimisme en in harmonie
speelt het orkest de feestelijke
opmaat naar een zekere toekomst
en de dichter zal het verwoorden.

© 2017 erik kramer

Geïnspireerd op het muziekstuk 'Festive Hymn' van Johan de Meij
gespeeld door het Harmonieorkest Lelystad, vanwege '50 jaar Lelystad'.

Naar (begin) (einde) pagina.Floor Koedam

gedicht bij: Jerry Williams - 'H2Overture' (1995)

Watermuziek

Water, jij wonderbaarlijk water -
als vloeistof neem je werkelijk alle vormen aan
van 't drinkglas tot de diepste kloven van de oceaan
en jij verkwikt en laaft voortdurend al wat leeft
want zonder jou zou leven niet bestaan

We kennen jou
als sneeuw en ijs, als kokend hete stoom
als regen, hagel, mist en wasem, damp en dauw
We kennen jou
van sloot en plas, ven, vijver, waterval of stroom
als beek, rivier, als wilde zee of spiegelend meer
je gaat als woeste oceaan tekeer

Want je beweegt -
je vloeit en sproeit, je stroomt, je golft, stort neer
je welt en wijkt, bij eb en vloed met de getijden
je beukt op kusten, rotsen, duinen, dijken
die onder jouw geweld bijkans bezwijken
de brute kracht waarmee je golfbrekers ontzet

We kennen jou
van allerhande klank, je maakt constant geluid
je kabbelt, babbelt, klatert, klettert, spat en spet
je klotst en kolkt en plast, je ruist en bruist
je kletst en klinkt, je zingt het luidkeels uit -
jij bent muziek, een muzikale bron in canto ostinato

Water, jij wonderbaarlijk water -
hoe jij soms toondichters tot wijzen inspireert
die door hun toonzetting, hun tempi en akkoorden
versnellend of vertragend, in dissonant of harmonie
verklanken wat zij in 't geluid van water hoorden
in composities van een watermelodie

Water, jij wonderbaarlijk water -
je maakt muziek, je klinkt, je zingt: cantabile
jij geeft ons muzikale meesterwerken mee

© floor koedam, 7 maart 2017

Naar (begin) (einde) pagina.Anne Graalman

Stars on Stage

In de opmaat van samen
bollen wangen, persen lippen
zetten hout en koper de toon
in een harmonieus spel van
klankenschittering waarin
de muziek blinkend uitwaaiert
in een sterrenregen van geluid

ritmisch ruisen ademgolven
overspoelen het gehoor
slagwerk roffelt 'up' het tempo
'nu solisten' ga ervoor
op een podium met velen
kun je speels improviseren
sterren van de hemel spelen

en de dichter - luistert
met zijn stem als instrument
probeert in zinnige zinnen
de sterren op het podium
op eigen wijze te verwoorden

© 2017 Anne Graalman

Geïnspireerd op het muziekstuk
'Stars on Stage' van Tom de Haes,
gespeeld door het Harmonieorkest Lelystad
vanwege '50 jaar Lelystad'

Naar (begin) (einde) pagina.

Presentatie bundel 'Dijkdichters dichten'

Met de bundel getiteld 'Dijkdichters dichten' presenteerde de dichterskring zich in al zijn diversiteit. Van iedere Dijkdichter is er een selectie van meerdere gedichten opgenomen. Op de presentatiemiddag heeft Wethouder van Cultuur Janneke Sparreboom het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Bij deze feestelijke gebeurtenis werd er voorgedragen uit de bundel met muzikale omlijsting.

De bundel wordt te koop aangeboden voor € 15,=.

Album (deel foto's zijn van © Juul Baars).
Film impressie bundel presentatie.

Gedicht van Gerard Beense bij de bundel presentatie.

Zaterdag 25 maart 2017 in Kunsthuis Calliope


Esam Alwasete
Floor Koedam
Gerard Beense

Dichters van Lelystad - Kunstuitleen Art & Leen.

Een aantal dichters van Lelystad hebben op 16 februari 2017 een kunstwerk uitgezocht, om daar een gedicht bij te maken voor "Kunst-Gedicht 2017".

Deze gedichten worden later dit jaar (19 mei 2017) openbaar gemaakt in de Kunstuitleen Art & Leen.


Juul Baars
Bert Souman
Marc Broekmans

Marijke Kienhuis
Peter Moes

Album van de actie (foto's Juul Baars).

16 februari 2017.Gedichtendag 2017

Het was weer knus gezellig in de bieb
Heel dichtend Lelystad te hoop liep
Twintig mochten er hun mannetje staan
En hebben dat met de nodige humor gedaan
Een lastig thema, is inmiddels gebleken
En door zaal en jury uitgebreid bekeken
Hoeveel humor men in gedichten vond
Wie had vanavond de lach aan zijn kont?
Het pleit werd gewonnen door onze Floor
Die ging er grijnzend met het goud vandoor
Want, uitgebreid op nattigheid gelet
Bleek zijn wil uiteind'lijk wet!

© Rolf Captijn, 26 januari 2017.


Het winnende gedicht WET! van Floor Koedam:

De Dijkdichters
De Dijkdichters

WET!

De wetgeving is prettig hier te lande.
Ook ik - 't zij met bescheidenheid vermeld -
heb ooit een simpel wetje voorgesteld;
uw veiligheid kwam zo in goede handen.

't Is overal te zien en 't gaat nog door:
't zijn winkelcentra die er werk van maken,
zwembaden, restaurants en fastfoodzaken. -
Ik wijs u dus volgaarne op 'WET FLOOR'.

     •

Als u dit ergens ziet, mevrouw, mijnheer,
denk dan: dat was toch van die dichter?
     Kom - hoe heet-ie ook al weer?

© floor koedam, 2016/17


Persbericht uit de Flevopost van 1-2-2017 (met correctie).

(klik op artikel voor vergroting)

Gedichtendag 2017 in Flevomeer bibliotheek Album (foto's zijn van © Juul Baars).

26 januari 2017Nieuwjaarsbijeenkomst

Nieuwjaarsbijeenkomst Humanistisch Verbond Lelystad/Dronten.

Album (foto's zijn van © Juul Baars).

8 januari 2017
Naar Archief Nieuws (2017)
Naar Archief Nieuws (2016)
Naar Archief Nieuws (2015 en ouder)


2019-01-14 (2789)