Nieuwsbrief

Nieuwsbrief


0 2 0 2

2020


Dichtbundel draagt bij aan diversiteit van Lelystad

Bericht uit de Flevopost © van 25 augustus 2020.

Lelystad - De dichtbundel 'Divers Lelystad, dichter(s) bij elkaar' wordt op 1 september 2020 om 20.00 uur aan burgemeester Ina Adema officieel aangeboden. Dit zal gebeuren door stadsdichter Juul Baars en een van de dichters uit de bundel, Chaima Zouitny, die haar gedicht uit de bundel zal voordragen.

De presentatie vindt plaats tijdens een digitale raadsvergadering, waar de burgemeester de bundel toegeworpen zal krijgen (corona).

Dichters met een migratieachtergrond

In de dichtbundel debuteren 28 Lelystadse dichters die allen een migratieachtergrond hebben. De roots van deze dichters liggen van Zuid-Amerika tot Rusland en van Tunesië tot Zuidoost-Azië. 'De gedichten in de bundel zijn van hoge kwaliteit', vertelt stadsdichter Juul Baars. 'Een echt hebbedingetje voor de poëzie-liefhebber'.

Positieve bijdrage aan diversiteit Lelystad

De actie om deze bundel te maken heeft een positieve bijdrage geleverd aan de diversiteit in Lelystad, zo stelt Baars. 'Nog nooit zijn Nederlanders met roots uit zoveel windstreken in samenwerking tot een prachtig product gekomen, zoals de bundel is. De bundel is daarom uniek te noemen. De aan de bundel deelnemende dichters hebben inmiddels ook hun weg gevonden op de Lelystadse (poëzie) podia'.

De bundel kan worden besteld bij elke boekwinkel en bij bol.com. De prijs is dan € 17,95. De bundel is ook bij de uitgever verkrijgbaar via bestelmijnboek.nl. De opbrengst die de bundel eventueel zal genereren, komt ten goede aan de Stichting Met Inzet Lukt Alles. Er zijn nog enkele exemplaren, tegen inkoopsprijs te verkrijgen via het winkeltje, Rode Klif 213, 8223 CK Lelystad, tel.nr. 06 23965482.

De bundel kwam tot stand op initiatief van de Stadsdichter van Lelystad Juul Baars, die samen met Floor Koeman, Marian van Gog, Tine de Jong, Mila Romijn en Ger Koreman de gedichten heeft verzameld, gescreend, bewerkt en tot een boekwerk gemaakt. De prachtige kaft van de bundel werd ontworpen door Tine de Jong.

(klik op de foto voor vergroting)

25 augustus 2020Stadsgedicht voor Floor Koedam

Krantenbericht uit de © Flevopost van 7-7-2020.

Lelystad - Stadsdichter Juul Baars heeft zondag 5 juli 2020 een stadsgedicht uitgereikt aan Floor Koedam, voorzitter van de Lelystadse dichtclub De Dijkdichters.

Steun en toeverlaat

Koedam is niet alleen voor De Dijkdichters een steun en toeverlaat als het om het schrijven van een mooi, persoonlijk of fantasierijk gedicht gaat, zegt Baars. 'Floor staat voor iedereen klaar. Hij ontwikkelde een syllabus voor de workshop Poëzie voor Lelystedelingen. Deze workshop werd ook gebruikt door de jongeren die dit jaar het "Dodenherdenkingsgedicht" en het "Bevrijdingsgedicht" schreven. Ook leverde hij een grote bijdrage aan de totstandkoming van de dichtbundel "Divers Lelystad, Dichter(s) bij elkaar", waarin Lelystadse dichters van wie de roots in een ander land liggen, debuteren. Als ambassadeur van de Lelystadse poëzie draagt hij er verder zorg voor dat het Lelystadse gedicht in en buiten de polder wordt gehoord. Floor is niet alleen een begaafd dichter, zijn kennis van de poëzie kent geen grenzen.'

Het gedicht

De Dijkdichters

Floor Koedam

hij dient de poëzie in al haar vormen
speelt met de taal in kwatrijn en sonnet
schrijft vrij en beeldend, soms zelfs in gebed
en laat zijn fantasie door beeldspraak stormen

hij past het woord in strofen en coupletten
in haiku, knittelvers, elf, of een onzijn
verdicht de regels serieus en voor de gein
zo draagt hij als poëet wel duizend petten

hij leidt de inspiratie van poëten
wijst leestekens daarbij de juiste plaats
geeft zijn adviezen altijd bovenmaats
behoort tot het gilde van de dicht-profeten

zijn inzet voor de kunst is onvolprezen
zijn drang tot scheppen die is levensgroot
zo helpt hij elke dichter die in nood
zijn eigen versje niet goed voor kan lezen

laten we wel zijn, deze man, hij is een kei
en zonder hem bleef poëzie vol van gebreken
hij is daarom zeer waardevol en wel bekeken
de ideale leider, van de dijkdichterij...

© Juul Baars, Lelystad 6 juli 2020

7 juli 2020.
Naar (begin) pagina.Stadsgedicht voor Gerard Beense

Krantenbericht uit de Flevopost van 1-7-2020.

(klik op foto/artikel voor vergroting)

1 juli 2020.
Naar (begin) pagina.De Dijkdichters De Dijkdichters

Activiteit van Guido Meisner + Dijkdichters
in Posa

Als pilot-project wordt door Guido Meisner een soort "optreden op video" gemaakt waarin pianomuziek van Guido wordt gecombineerd met poëzie van de Dijkdichters.

Hierdoor uiteraard gedwongen door de "Corona-Crisis".

Naar Album.

12 juni 2020.
Naar (begin) pagina.CORONA - daar zit weinig poëzie in

Ook de Dijkdichters hebben te maken gekregen met de gevolgen van de maatregelen rond het Coronavirus.

Zo moesten we vanaf begin maart onze tweewekelijkse bijeenkomsten in Buurtcentrum 'De Brink' stopzetten.

Alle andere geplande - voor ons zo leuke - activiteiten komen te vervallen, totdat er weer mogelijkheden komen om iets gezamenlijks te organiseren / presenteren.

Zo hadden we een mooi programma in de planning in vestzaktheater POSA - 10 mei. Moest helaas vervallen.

En zo vervalt na de zomervakantie in elk geval ook de mogelijkheid om ons te presenteren tijden LelySTART.

En de landelijke 'Stadsdichtersdag' in de AGORA is gecancelled.

Heel jammer allemaal. We hopen op betere tijden. En dat we in elk geval na de zomervakantie weer 'gewoon' regelmatig bij elkaar kunnen komen om onze gedichten met elkaar te delen.

f l o o r

26 mei 2020.
Naar (begin) pagina.


Het gevoel van Flevoland

Het Lelystadse trio Triskel slaagde er op zondagmiddag 2 februari 2020 op geraffineerde wijze in gedichten van zeven Dijkdichters en drie dichters uit Zeewolde te verbinden met beeldende kunst van collectief KUP 11, en gaf zo weerklank aan "Het gevoel van Flevoland", de themanaam van de expositie in het paviljoen voor kunst en cultuur De Verbeelding, in Zeewolde.

Er kwam veel publiek af op de diverse uitingen van "Het gevoel van Flevoland". De muziek en poëzie, die getoond werd op een scherm en kom worden meegelezen, gaven diepte aan de met veel lokale publiciteit omgeven voorstelling, die lovend werd beoordeeld.

Na afloop werden de optredende dichters nog even op de gevoelige plaat vastgelegd.

Marc Broekmans

(klik op een foto voor vergroting)

2 februari 2020.
Naar (begin) pagina.De Dijkdichters De Dijkdichters

Expositie Bantsiliek te Bant, zaterdag 19 januari 2020

Op uitnodiging van de projectgroep 'KunstExpo Flevoland' waren de Dijkdichters op zaterdag 19 januari 2020 zeven 'man' sterk in Bant (NOP), in de prachtige Bantsiliek. Hier exposeerde 22 kunstenaars hun prachtige en veelzijdige creaties.

Alle exposanten ontvingen bij de opening een gedicht van de Dijkdichters, waarmee ook wij in het zonnetje gezet werden.

De Dijkdichters hadden een eigen stand op een prominente plaats bij de entree. De organisatie zorgde voor broodjes en koffie/thee.

Het was een geanimeerde, druk bezochte middag. De aanwezige Dijkdichters kregen twee keer de gelegenheid om gedichten bij kunstwerken voor te dragen.

Een prachtige dag en zeker voor herhaling vatbaar.

Floor

Naar Album.

19 januari 2020.
Naar (begin) pagina.


De Dijkdichters De Dijkdichters De Dijkdichters

'Mooi Lelystad' in Posa
t.g.v. de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Humanistisch Verbond, Lelystad

In het intieme theater Posa kwam een twintigtal leden van het Humanistisch Verbond op 12 januari 2020 kijken naar het programma Mooi Lelystad, van pianist Guido Meisner en de Dijkdichters. Guido Meisner leidde de tien gedichten over de mooie kanten van de polderhoofdstad in met werken van Haydn, Chopin, Liszt en voegde daar een eigen compositie 'Siciliene' aan toe. Na 'Les cloches du soir' van Saint-Saëns werden de gedichten gepresenteerd. Veel waardering was er voor de ondersteundende powerpoint presentatie met tekst en beelden van Lelystad, samengesteld door Bert Souman.

Stadsdichter Juul Baars beet het spits af met een lofdicht op zijn liefde. Bert Souman sprak in volzinnen over de Oostranddreef, zowel Marc Broekmans als Marijke Kienhuis dichtten over de bevers in de burcht in Lelystad haven, Anne Graalman en Gerard Beense droegen gedichten voor over de sluizen, terwijl ook Rolf Captijn (stedelijk schoon in relatie tot onder meer de komst van de luchthaven), Jan Huisman en Floor Koedam het thema 'Mooi Lelystad' op eigen wijze vormgaven.

Guido Meisner sloot af met een nocturne van Grieg en het werk 'Consolation 1' van Liszt, waarna alle dichters en hun muzikale begeleider een boekenbon in ontvangst mochten nemen, uit erkentelijkheid voor hun optreden.

Marc Broekmans

(klik op een foto voor vergroting)

12 januari 2020.
Naar (begin) pagina.
9 1 0 2

2019


De Dijkdichters De Dijkdichters De Dijkdichters De Dijkdichters

Polderverhalen

De Dijkdichters traden op 23 december 2019 in het kerkje van Schokland.
Het kader is het project "Polderverhalen" van de Kunstenaarsvereniging Flevoland.

Foto's: Album (foto's van Juul Baars).

23 december 2019.De Dijkdichters

Sinterklaasgedichten

Op 30 november 2019 maakten 3 dijkdichters, Rolf Captijn, Marc Broekmans en Juul Baars, samen met Marianne van Gog sinterklaasgedichten voor het winkelende publiek van lelystad.

In totaal werden er 81 gedichten geschreven, tot tevredenheid van alle ontvangers. Zelfs Sinterklaas, die aan de dichters verzocht om dit te doen, kwam even kijken of het goed ging.

De actie werd gehouden in samenwerking met de winkeliersvereniging van het Stadshart.

Foto's: Album (foto's van Juul Baars).

Juul Baars

30 november 2019.Marijke Kienhuis
Marijke Kienhuis

OOG OP LIEFDE

Op zondagmiddag 17 november 2019 vond de boekpresentatie plaats van het boek Oog op Liefde van Dijkdichter Marijke Kienhuis. Het was een goedbezochte sfeervolle middag in Het Vegetarisch Restaurant Lelystad. Marijke vertelde over de totstandkoming van haar bundel en overhandigde het eerste exemplaar aan haar geliefde. Meerdere Dijkdichters hadden een actieve rol deze middag. Anne Graalman presenteerde, Juul Baars droeg een gedicht voor over liefde en zong, Igna Geveke speelde piano. Bovendien werd er o.l.v koordirigente Petra Overeem met elkaar gezongen over liefde. Anne Graalman en Jan Huisman zorgde tijdens de borrel samen met Igna Geveke voor extra sfeer met enkele liefdesliedjes.

'Oog op liefde' is een full-color boekje met 45 fotostillevens waar korte poëtische tekst aan toegevoegd is.

Marijke heeft zich het afgelopen jaar intensief beziggehouden met fotografie en heeft door middel van poëtische verbeelding een subtiele vorm gevonden om haar gevoel uit te kunnen drukken.

Foto's: Album.

'Oog op liefde' is te koop voor € 15,- bij Marijke zelf.

Ook te bestellen via website www.marijkekienhuis.nl

www.bestelmijnboek.nl en www.bol.com (€ 19,95).

17 november 2019


AVONDJE 'AGORA'

Op vrijdagavond 8 november 2019 was een negental Dijkdichters in de 'Agora' aanwezig bij het programma van cabaretier Erik van Muiswinkel rond de fameuze taalvirtuoos doctorandus P.

Het was een avond volop genieten van bijzondere staaltjes van taalacrobatiek.

Een speciale vondst van Drs. P is de versvorm: ollekebolleke. Hierbij twee stuks van eigen fabricaat.


AVONDJE 'AGORA'

Negental Dijkdichters
avondje 'Agora'
Erik van Muiswinkel's
" D r s. P. "

Prachtige staaltjes van
taalvirtuozendom:
ollekebollekes. -
Schrijf er eens twee!

           •

Dank zij Heinz Polzer en
Erik van Muiswinkel
kregen wij Dijkdichters
nog meer plezier

om op geheel eigen
poëtiserende
wijze stug dóór te gaan
met ons vertier.

           •


8 november 2019

Naar (begin) (einde) pagina.De Dijkdichters
De Dijkdichters

Bundelpresentatie Igna Geveke en Jan Huisman

Op zaterdagmiddag 19 oktober 2019 was het zo ver: Igna Geveke en Jan Huisman presenteerden met trots hun gedichtenbundel. Het feestje vond plaats in Kunsthuis Calliope, een voor de Dijkdichters welbekende plek.

Het is voor een dichter/schrijver een bijzondere gebeurtenis als er eigen werk in boekvorm wordt uitgebracht. Dat is iets waar je in spanning naar uitziet en waar je soms al jaren naartoe gewerkt hebt. Igna en Jan hadden een selectie van hun beste gedichten van de laatste jaren bij elkaar gebracht voor deze uitgaven. De bundel van Iga draagt de titel 'Vallende sterren', de bundel van Jan is getiteld 'Alles of niets'.

Mede-Dijkdichter Floor Koedam mocht de opening verzorgen. Hij refereerde ook aan de spanning en de trots die bij zo'n boekpresentatie vanzelfsprekend aanwezig zijn. Als Dijkdichters hadden we natuurlijk de afgelopen jaren meerdere van hun gedichten zien en horen voorbijkomen. Prachtig dat ze nu in een bundeltje verzameld zijn.

Het was een zeer gezellige middag, waarvoor veel belangstelling was. Er waren hapjes en drankjes en er werd onderling gezellig van alles uitgewisseld.

Heeft u belangstelling voor de bundels? Dan kunt u via deze website contact opnemen met Igna Geveke en/of Jan Huisman. De bundels kosten € 10,-- per stuk.

fk

Foto's: Album (foto's van Juul Baars).

19 oktober 2019


De Dijkdichters

Gedicht op maat

Zaterdag 12 oktober hebben drie dijkdichters in de Kroonpassage Lelystad aan passanten een "gedicht op maat" aangeboden. Het was, ondanks het slechte weer, in ieder geval gezellig. Veel mensen kwamen eropaf. Niet iedereen wilde echter een gedicht maar men was wel geïnteresseerd in de wijze waarop de dichters te werk gingen. In totaal werden 36 gedichten gemaakt voor de passanten, allen met een passende inhoud (op verzoek van de klant).

Foto's: Album (foto's van Juul Baars).

Juul Baars

12 oktber 2019.De Dijkdichters De Dijkdichters De Dijkdichters De Dijkdichters

Open Podium

Floor Koedam opent het derde
seizoen van
"De Salon"...

Het open podium van Lelystad.

Gerard Beense, ook een dijkdichter, presenteerde het geheel.

(klik op een foto voor een vergroting)

29 september 2019Gedicht op maat in Ideeënwinkel

De Ideeënwinkel in de voormalige Kijkshop biedt op zaterdag 19 oktober 2019 vanaf 13:00 uur plaats aan een drietal LelyStadse Dijkdichters onder het motto: 'Dichters in de kroonpassage'. Zij schrijven 'instantgedichten' voor passanten. Vertel uw verhaal en de dichters gaan er, tegen een geringe vergoeding, mee aan de slag.

U krijgt uw persoonlijke gedicht daarna mee naar huis.

Inmiddels zijn er bijna 50 ideeëen verzameld in de winkel. Deze worden eind oktober gebundeld in een Inspiratieboekje en daarna verspreid onder belangstellenden en politiek.

Bovenstaand artikel uit de Flevopost van 25 september 2019.

19 oktber 2019.


De Dijkdichters
De Dijkdichters
De Dijkdichters

Dijkdichters op LelySTART 2019

De Dijkdichters waren traditiegetrouw aanwezig op LelyStart 2019. En dit jaar voor het eerst met twee schrijftafels met 'typemaschiens', prominent voor De Kubus, een idee van Rolf Captijn. Hier werden door Rolf en Gerard Beense ter plekke gedichten gemaakt, maar voor wie, passanten of poëzieliefhebbers? De tweede dag kregen De Dijkdichters opnieuw bijval, na een optreden met een wervelend dansgroep vertolkten wij onze gedichten, een omslag. Maar uit het publiek kwam een reactie en daar houden we van. Bij de tweede dichtersronde reageerde een dichter hierop. Aldus een tevreden afsluiting van twee enerverende dagen. O ja, we hadden het weer weer mee.

Erik Kramer

Foto's: Album en Film: LelyStart

15 september 2019
Naar (begin) pagina.Een dagje Monmartre in de Agora Lelystad

De Dijkdichters

Vrijdag 9 augustus 2019 traden 3 dijkdichters op, op het festival Via (een dagje Monmartre) in het Agora Theater te Lelystad.

Met een prachtig gedicht waarin kwinkslagen werden gemaakt naar het Parijse sfeertje en een frivool muziekstuk van Bottesini opende Rolf Captijn het festival.

Igna Geveke droeg een gedicht op gemaakt op de muziek van de componist Hannes Minnaar en reikte dat gedicht na de voorstelling van deze componist ook aan hem uit.

Marc Broekmans gaf met poetische woorden vorm aan de muziek van Milhaud, Le boeuf sur le toit (Cinemafantasie)

Foto's: Album (foto's van Juul Baars).

9 augustus 2019


De Dijkdichters

Jaarlijks uitje van de Dijkdichters

Een waar avontuur lokte aan de einder voor de Dijkdichters op 18 juli 2019.

Want de excursie naar de Marker Wadden sprak alle dichters tot de verbeelding, die deze dag werkelijkheid werd. Op het hoofdeiland wandelden de Dijkdichters door de duinen naar de markante uitzichttoren, waar het vogelrijke plas/dras-gebied met drijfzanden goed was te overzien. Een deel van de groep maakte een 4 kilometer lange ronde over de vlonderpaden en naar de kijkhut, waar de waterspiegel op ooghoogte kon worden waargenomen en oeverzwaluwen de bomen bevolkten.

Een ander deel van de groep koos de fraaie stranden, helaas zonder zwembroek, want er kan naar hartenlust gezwommen worden. Op de klipper de 'Abel Tasman' werd onder het genot van een bitterbal en een versnapering nog even nagepraat over het geslaagde stichtingsuitje, dat met een genoeglijke barbecue in de tuin van de stadsdichter Juul Baars werd afgesloten.

Marc Broekmans.

Foto's: Album.

18 juli 2019

Marker Wad

De fraaie Marker Wadden grijpen je bij de kladden
de okselfrisse lucht en het eilandgevoel maken
onze nieuwe natuur tot een zeer geliefd doel

Aan de horizon rijzen ze op in glooiend zand
op de archipel word je door zen overmand
kilometers lopen door het hart, en langs de rand

Ik weet nu waarom ik deze dagreis begon
de zwaluw, de ijseend met jong en de karekiet
Op veel plaatsen zie je zo'n scala vogels niet!


© Marc Broekmans juli 2019

Lees meer - Naar (begin) (einde) pagina.
De Dijkdichters

Dijkdichters luisteren Huiskamer Festival op

Zondag 30 juni 2019 traden de Dijkdichters op in de Salon tijdens het Lelystadse Huiskamer Festival 2019, een initiatief van Lelykracht.

Verspreid over de stad was amateurkunst te aanschouwen. De locatie voor dichterlijke uitingen was de ontvangstruimte van de Kubus.

Een palet aan poëzie onder de titel "Mooi Lelystad", verlevendigd door pianomuziek van Guido Meisner en beelden van interessante plekken in Lelystad aan de hand van een power point presentatie, viel in de smaak bij het selecte publiek. Stampvol was het in de Kubus zeker niet, maar de elf gedichten, gelardeerd door bijdragen van de muzikale duo's No Fake en Mo Lady en John, brachten niettemin een aangename sfeer in de ruimte.

Foto's: Album (foto's van Juul Baars).

Voor de gedichten: Thema’s pagina.

Groetjes van Marc

30 juni 2019


Gedichten bij Tiny's Galerie:

Vanaf juli 2019 zijn er regelmatig korte gedichten van De Dijkdichters te lezen op een etalageruit van 'Tiny's Galerie' in de Kroonpassage.

Niet pluis

pluis van populier vliegt uit
in dansende donsdeeltjes
het zwerk kleurt spontaan wit
ik weet, er zit niets anders op
dan mijn neus te snuiten -
ik ga vandaag maar niet naar buiten


© Marc Broekmans, juni 2019

Lees meer - Naar (begin) (einde) pagina.
Vestingval Elburg 2019

Tijdens de zevende editie van het culturele festival VESTINGVAL waren op 6 en 7 juni ook tien Dijkdichters aanwezig met qua karakter uiteenlopende gedichten. Zij traden samen met de net afgezwaaide Elburgse stadsdichter Ewoud Gosker op in de kloosterkapel van het plaatselijke stadsmuseum, 'Museum Elburg'.

Op zowel donderdag als vrijdag debiteerden de Lelystadse dichters werken over allerhande stoffelijke en minder stoffelijke onderwerpen en persoonlijke ervaringen in een opvallend akoestisch decor.

Te midden van tal van muzikanten en beeldend kunstenaars op andere locaties in de stad oogstten de Dijkdichters aangename bijval van passanten in het eeuwenoude vissersplaatsje.

Marc Broekmans

Foto's: Album en film: Vestingval

6 juni 2019Juul Baars

Dijkdichters

daar wordt het woord besproken
en schept men fantasie
daar wordt de tekst doorbroken
daar groeit melancholie

daar schallen de poëten
in raadsels en in rijm
het idioom gespleten
daar werkt de geest als lijm

daar komt elk woord tot leven
in haiku of kwatrijn
ja daar ontstaat de kiem
om stadsdichter te zijn.

© Juul Baars 27 mei 2019
stadsgedicht 2019

Lees meer - Naar (begin) (einde) pagina.Stadsdichter

Juul Baars Stadsdichter van Lelystad

Juul Baars is de winnaar van de verkiezing van de nieuwe Stadsdichter van Lelystad. Hij is de achtste stadsdichter van Lelystad en volgt Thomas Gerla op, die twee jaar de functie heeft vervuld.

De zeven kandidaten droegen op donderdagavond 23 mei 2019 een gedicht voor in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, waarna wethouder Peter Schot van Kunst & Cultuur de winnaar feliciteerde. Na goedkeuring door het College van B&W zal de nieuwe Stadsdichter van Lelystad tijdens Sunsation op vrijdagavond 21 juni 2019 de functie officieel op zich nemen, waarna hij zijn eerste voordracht in functie mag geven tijdens het hoofdprogramma van het festival op zaterdagochtend 22 juni 2019.

Namens alle Dijkdichters: Juul, van harte gefeliciteerd!

23 mei 2019.
Naar (begin) pagina.


Nieuwe Stadsdichter van Lelystad

Juul Baars wordt vanaf 21 juni 2019 de nieuwe Stadsdichter van Lelystad.

(klik op artikel voor vergroting)

29 mei 2019Theeconcert in de Hanzeborg

Zondagmiddag 12 mei 2019 was er weer een prachtig pianorecital van Guido Meisner, met voornamelijk pianomuziek uit de romantische periode.

Er waren werken te horen van o.a. J. Haydn, W.A. Mozart, F. Schubert, F. Chopin en E. Grieg.

Tussen de muziekwerken door droegen zeven Dijkdichters gedichten voor, vaak geïnspireerd op een van de muziekstukken.

Het publiek genoot zichtbaar. Jammer dar er voor zo'n mooi programma maar weinig mensen kwamen opdagen. Mogelijk was Moederdag of het mooie weer hieraan schuldig.

Maar graag doen wij als Dijkdichters ook volgend jaar weer mee aan een Theeconcert met Guido Meisner.

f l o o r

Naar Album.

(klik op een foto voor vergroting)

12 mei 2019.
Naar (begin) pagina.Theeconcert Amare Consort

De Dijkdichters van lelystad dragen zondag 12 mei 2019 hun werken voor met begeleiding van pianomuziek door Guido Meisner.

Deze middag begint om 14:30 uur in de Koningsbergenzaal van De Hanzeborg aan de Koningsbergenstraat 201.

(klik op artikel voor vergroting)

12 mei 2019KUNST-GEDICHTEN bij ART&LEEN

Op 12 april 2019 vond het samenwerkingsproject van De Dijkdichters en Kunstuitleen Art & Leen plaats in de Kunstuitleen in gebouw DE KUBUS.

Kunst&Gedicht vijfde editie succesvol verlopen.

Album van de actie op 12-04-2019.

Naar de gedichten :Acties

12 april 21019.
Naar (begin) pagina.Optreden 'De Hoven'

Op 26 maart j.l. hebben Guido Meisner (piano) en vijf Dijkdichters een optreden verzorgd voor de bewoners van 'De Hoven' in Lelystad. We hopen dat wij hen daarmee een aangename, poëtische en muzikale, invulling van de avond hebben gebracht. Alhoewel, op de vraag van Gerard: houdt u van poëzie, was het antwoord van een bewoner uit de zaal, nee!
Wordt vervolgd.

klik op een foto voor een vergroting.

26 maart 2019.
Naar (begin) pagina.De Dijkdichters

Dijkdichters tien jaar actief

Dichters zijn wij.... met de gelijknamige woorden van het jongste lid van de Dijkdichters, Esam Alwasete, tevens stadsdichter van Dronten en ook actief met een voordracht op 4 mei van dit jaar, werd het feestelijke mini-bundeltje van de Dijkdichters gepresenteerd op 17 maart 2019, in de Windhoek in Lelystad Haven, bij een doorbrekende zon na een lange, winderige en natte periode.

Een veertiental gedichten werd voorgedragen door dertien Dijkdichters. Anne Graalman droeg het gedicht "Een zinvol laat leven" van veteraan Guus Cleintuar voor, op zijn verzoek.

In de pauze, met bittergarnituur en drankjes, prees voormalig stadsdichter Marian van Gog de samenwerking en veelkleurigheid van de Dijkdichters door de jaren heen.

Marijke Kienhuis zong op de valreep van de goed bezochte middag een karaokeversie van het liedje 'Poetry in motion' van Johnny Tillotson, een hitje uit 1960. Onder aanwezigheid van diverse oud-leden van het eerste uur, onder wie Job Degenaar, Monica Maat en Jaap Koelmans, bekeken de Dijkdichters onder meer power point presentaties, onder andere van gedichten bij beelden in de openbare ruimte van Lelystad, waarvoor het gezelschap de open podium amateur kunst prijs 2011 ontving. Het was een van de hoogtepunten in tien jaar dichtkunst.

Marc Broekmans

Gedicht van Marian van Gog voorgedragen bij het 10 jarig bestaan van de Dijkdichters.

Foto's: Album
Film: 10 jaar de dijkdichters (eigen opname).

17 maart 2019Interview Radio Lelystad


Een interview op 2 maart 2019 voor RadioCafé Radio Lelystad vanuit de Bibliotheek, tussen Chantal Kleijheeg van Radio Lelystad en Erik Kramer en Floor Koedam,
over "10 jaar Dijkdichters'.

Radio Lelystad

klik op een foto voor een vergroting.

2 maart 2019.
Naar (begin) pagina.Uitnodiging

Op zondag 17 maart vieren De Dijkdichters hun 10-jarig bestaan.

Dijkdichters, Oud-Dijkdichters en mensen met wie we wel eens (of vaker) samengewerkt hebben zijn hierbij van harte welkom in de Windhoek Ringdijk187, 8244BJ in Lelystad-Haven.

Van 14.30-tot 17.30 uur hopen we er een gezellige middag van te maken met voordrachten, muziek, een hapje en een drankje.

Om een indruk te krijgen van het aantal gasten stellen we het op prijs als u per antwoordmail wilt laten weten of u van plan bent om te komen.

Graag tot dan, met vriendelijke groeten van De Dijkdichters.

Mail naar info@dedijkdichters.nl

klik op een foto voor een vergroting.

17 maart 2019.
Naar (begin) pagina.Optreden Dijkdichters in 'Posa'

In vestzaktheater 'Posa' traden op 6 januari 2019 zeven Dijkdichters voor het voetlicht voor leden van het Humanistisch Verbond. De gedichten, door pianist Guido Meisner aan elkaar gespeeld met vertolkingen van werken van onder andere Bach, Chopin en Niemann, en verluchtigd door praatjes en liedjes van de eigengereide Apeldoornse taalacrobaat Henk Boogaard, kenden een even tijdelijke als tijdloze strekking.

Gerard Beense opende met een gedicht 'Sporen' over sporen in de tijd, Igna Geveke stelde op haar karakteristieke wijze natuurlijke processen aan de orde, Anne Graalman benadrukte in haar woorden 'Heden is het zijn in nu' dat elk heden verleden wordt, Jan Huisman had het in 'Alles of niets' over het verschil tussen iets en niets, Marc Broekmans stipte de zielspijn van een depressie aan in 'Momentopname', Erik Kramer sprak in 'Anno nu' over meer oorlog en ontregeling als uitkomst van het vooruitgangsdenken, Floor Koedam benoemde de onvergankelijkheid van een oude zwerfsteen en het slotwoord was een ode aan de piano uit de mond van andermaal Igna Geveke.

Janneke Sparreboom van het Humanistisch Verbond bedankte alle dichters met een boekenbon en Guido Meisner en Henk Boogaard met een mooie fles wijn.

Naar Album.

Marc Broekmans

klik op een foto voor een vergroting.

6 januari 2019.
Naar (begin) pagina.
Naar Actueel Nieuws
Naar archief 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 en ouder.


2019-12-11 (5019)