De Dijkdichters

Nieuwsbrief


4 2 0 2

2024


Dijkdichters

Appelboom in Bultpark symbool voor smaken van vrijheid

In de Lelystadse wijk Schouw werd woensdag 5 juni, een maand na 5 mei, een appelboom voor het smaken van de Vrijheid gedoopt door wethouder Sjaak Kruis, met inscriptie voor de Russische advocaat Aleksej Navalny, die na een verbanning stierf in een gevangenis in Siberië. Vrijheid staat wereldwijd allengs meer onder druk, in diverse landen, ook in ons land. Organisator Peter Kouwenhoven en Jaap Knip van het Bultpark vroegen Dijkdichter Marc Broekmans er een passend gedicht bij te maken en dat bij de onthulling van het boompje voor te dragen.

Hier het gedicht:

Op deze plek staan bomen
waar je vrij van mag genieten
De appels geven uiting aan
gevoelens van verbondenheid
met allen die hun leven gaven
voor een betere wereld
en vanwege dat streven
werden gedood door geweld

Appelbomen vormen een monument
voor wie nodeloos onder een mening lijdt
door dictaturen wordt gekrenkt
Stam en vrucht doen een appel op ons
om de vrijheid te kunnen blijven smaken

want niemand wil die appel zijn
die gewelddadig wordt geplukt
onder het juk van agressors lijdt
Geen sterveling wil vrijheid kwijt

Naar Album.

De appelboom die werd onthuld kwam in de plaats van een andere appelboom, die door vandalisme van jongeren uit de buurt werd vernield. De ranke appelboom staat temidden van andere bomen aan het begin van het Bultpark in de wijk Schouw.

5 juni 2024.
Naar (begin) pagina.Bij juwelier Luitjens aan het Stadhuisplein komt iedere maand een gedicht van een Dijkdichter in de etalage te staan.

Het Dijkdichters gedicht 'Áurum'van de maand juni is van Jaap Eelman. Het staat in de etalage van juwelier Luitjens op Stadhuisplein 53A.


(klik op de foto voor een vergroting)

3 juni 2024

Naar (begin) (einde) pagina.Festival Sunsation 21 & 22 juni 2024 - Observatorium

Het programma van Festival Sunsation is bekend. Onder anderen Eus, Diana Ozon, Joris van Casteren, Siham Amghar en Myrthe Nauta zullen het podium van het poëziefestival bij Lelystad bestijgen. De 42e editie van Sunsation vindt plaats op 21 en 22 juni, traditiegetrouw in en rondom land art ‘Observatorium’ van Robert Morris. Sunsation is een gratis festival, waar iedereen welkom is. Naast poëzie en literatuur kun je luisteren naar singer-songwriters, meedoen aan een dichtworkshop of open podium en dansen op elektronische livemuziek.

Het programma is bekendgemaakt met de overhandiging van de festivalposter aan de Lelystadse wethouder Sjaak Kruis. ‘De poster staat symbool voor de dynamiek en de vernieuwing die Sunsation doormaakt’, aldus voorzitter Thom Ummels. ‘We werken steeds meer samen met jonge culturele ondernemers en kunstenaars uit Lelystad en Flevoland. Hierdoor slaan we een brug naar nieuwe en jongere publiekgroepen en dat is van groot belang voor de toekomst van het festival’. De festivalposter is dit jaar ontworpen door illustrator Pieter Brouwer, een kunstenaar met Flevolandse wortels. Naast bovengenoemde artiesten dragen Job Degenaar, Yasmin Geradts, Mart Schalken en Bas Visscher voor uit hun werk. Job Degenaar verzorgt ook de presentatie van het festival. Muzikale bijdragen worden verleend door Fabiana Dammers en Raoul & The Wisemen. De avondprogrammering met elektronische live-muziek wordt verzorgd door Bascul uit Lelystad.

Workshops en Open Podium

Op de festivalwebsite (www.festivalsunsation.nl) vind je informatie over de unieke poëzieworkshop, die verzorgd wordt door Spraakwaterval uit Almere, in samenwerking met Striktly Live. Daarnaast is het ook deze editie weer mogelijk om deel te nemen aan het Open Podium, op vrijdagavond. Sunsation is de plek bij uitstek om je gedichten te delen met een nieuw en breed publiek. Tegelijkertijd doe je zo podiumervaring op! Aanmelden kan via een inschrijfformulier, die ook op de website is te vinden. Draag je Sunsation een warm hart toe? Word dan Vriend van het festival.

De Sunsation werkt bij de editie 2024 samen met de sociale horecaonderneming De Buurjongens: een project waarin Lelystadse jongeren worden opgeleid tot echte Italiaanse pizzabakkers en barista’s.

Uniek festival

Festival Sunsation is een tweedaags festival, dat ieder jaar plaatsvindt rondom de langste dag. Nieuwe generaties Flevolanders worden actief betrokken bij de ontwikkeling van Sunsation, onder andere in de programmering, het bestuur van de organisatie en in de communicatie. Natuurorganisatie Het Flevo-landschap is beheerder van Observatorium. Land Art Flevoland brengt de land art-collectie in Flevoland onder de aandacht van een breed publiek. Stichting Zonnewende Flevoland organiseert het festival.

Festival Sunsation begint op vrijdag 21 juni om 20.00 uur en eindigt op zaterdag 22 juni om 10.00 uur. Sunsation blijft gratis toegankelijk. Ook overnachten op het festivalterrein, in een tent, caravan of camper, is gratis.


(klik op de foto voor een vergroting)

21 juni 2024

Naar (begin) (einde) pagina.Nieuwe dichter bij de Dijkdichters

Arie ten Wolde - Koger is een nieuwe dichter bij de Dijkdichters.

15 mei 2024.
Naar (begin) pagina.


Bij juwelier Luitjens aan het Stadhuisplein komt iedere maand een gedicht van een Dijkdichter in de etalage te staan.

Het Dijkdichters gedicht van de maand mei is van Petra Meijnen. Het staat in de etalage van juwelier Luitjens op Stadhuisplein 53A.


(klik op de foto voor een vergroting)

7 mei 2024

Naar (begin) (einde) pagina.Dijkdichters

Mythte Nauta Lelystads Kampioen Poëtry Slam

In een heftige, maar ook gezellige poëtische strijd heeft Myrthe Nauta afgelopen zaterdag 13 april 2024 zich de “Lelycup” toegeëigend. Uit de 12 uitgenodigde dichters bleek zij de sterkste. Stadsdichter Yasmin Geradts reikte de prijs uit. De Lelycup werd beschikbaar gesteld door het “Stadsdichtersgilde Lelystad” die in deze wedstrijd tevens jureerde.

Op de tweede plaats eindigde Pelle de Roos en derde werd Vlaarflip. De aanmoedigingsprijs ging naar Cherona Langius.

De kwaliteit van het “gedichtenwerk” was hoog wat de uiteindelijke keuze voor de winnaar moeilijk maakte. De kampioenschaappen werden mede mogelijk gemaakt door “Mensen maken de buurt” Lelystad.

Naar Album.

13 april 2024.
Naar (begin) pagina.15 jaar

Bultpark Buitendag op zaterdag 13 april 2024

Tijdens de Bultpark Buitendag op zaterdag 13 april 2024 traden Dijkdichters Anne Graalman en Marc Broekmans op met tientallen natuur gedichten. De belangstelling op deze zonnige dag stemde organisator stichting Bultpark comite tevreden. Er stonden 32 kramen en er werden poffertjes gebakken voor jong en oud.

13 april 2024.
Naar (begin) pagina.
Bij juwelier Luitjens aan het Stadhuisplein komt iedere maand een gedicht van een Dijkdichter in de etalage te staan.

In de maand april is het gedicht ‘Onze band’ van de hand van Marc Broekmans te lezen. Wie er winkelt kan er zeker poolshoogte nemen.


(klik op de foto voor een vergroting)

4 april 2024

Naar (begin) (einde) pagina.15 jaar

Dijkdichters geven workshop poëzie voor beginners

De Dijkdichters verzorgen een workshop Poëzie voor (gevorderde) beginners in buurtcentrum De Brink.

De workshop wordt gehouden in 3 sessies op 8-4, 22-4 en 13-5 2024, telkens van 19:30 tot 21:30 uur.

Deelname is gratis. Aanmelden kan via poezie@gmail.com (vermeld je telefoonnummer.

4 april 2024.
Naar (begin) pagina.De Dijkdichters

Kroonpassage De Dijkdichters

In de Lelystadse Kroonpassage signeerden vier Dijkdichters op witte donderdag in de Read Shop van de Kroonpassage. Marjolein Pronk, Igna Geveke, Juul Baars en Marc Broekmans brachten zo de nieuwe bundels ‘Van lagerwal tot waterdicht’ en ‘Gedichten die dansen’ onder de aandacht in het licht van het vijftienjarig bestaan. De eerste bundels werden verkocht en er werden gedichten voorgedragen. Voor meer informatie marcbroekmans@icloud.com

De Dijkdichters signeerden donderdag 28 maart in de Kroonpassage om hun nieuwe bundels ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan aan de man te brengen. In de Read Shop zijn 'Van lagerwal tot waterdicht'' en ''Gedichten die dansen' in 2024 te koop. Uit de bundels werd 28 maart ook voorgedragen. Passanten toonden een gezonde belangstelling.

28 maart 2024.
Naar (begin) pagina.IVN Nieuwsbrief - Lelystad - nr 3
Vorig jaar (wat klinkt dat al weer lang geleden!) heeft het IVN een gedichtenwedstrijd uitgeschreven. In iedere nieuwsbrief, mits er plek voor is, publiceren we één van de inzendingen. En dus...

Groen Lelystad

We beleven hier een groene pracht
in alle vier de jaargetijden
Over de buurt is nagedacht
om groene vingers te verblijden

Bloemen planten met de buren
Schone vijvers voor de deur
Gevlei van allerhande vlinders
Reigers die naar karpers turen

Vaak loop je hier langs eik en linde
met gezwinde passen door de wijk
ontwaar je plots een hertenkont
Natuur dichtbij, zo heerlijk rond

Vanaf de brug bij het Gelders Diep
naadloos scherp bij ochtendgloren
rijst het licht dat verten schept
waarin blinkende golven zo bekoren

Langs knotwilgen en witte berken
Op schelpenpaden, wit en blauw
versterkt de zon de felste tinten
en het besef ‘Ik blijf jou trouw’

Ingestuurd door © Marc Broekmans, 2024

28 maart 2024.
Naar (begin) pagina.


Ons Lelystad

Gedicht van de week: 'Lentetooi' (Marc Broekmans)

Radio Lelystad plaatst wekelijks een ‘Gedicht van de Week’ van een Lelystedeling of iemand uit de omgeving. Er loopt namelijk veel dichttalent rond in Lelystad, en dat verdient een podium, ook op onze site. Bovendien is dichten leuk, inspireren de gedichten andere mensen wellicht ook tot dichten en bieden gedichten vaak een andere kijk op de werkelijkheid, bijvoorbeeld een actueel onderwerp. Deze week Lentetooi, van Dijkdichter (en medewerker van Radio Lelystad) Marc Broekmans. Zeer actueel, 22 maart 2024 geschreven.

Lentetooi

Golven kabbelen kalm op lage oevers
Een vroege zon omkranst de wolken
Zacht het groene waas van de bloesem
die uitspruit in elk dooraderd blad

Tere knoppen trillen in de zoele wind
De blote takken botten zichtbaar uit
terwijl de vink, loerend op buitenkansen,
haar pittige slagkracht laat horen

De kroon van nieuwe vrucht toont zich
in een dunne jas, die doorschijnend is
Fier haar tooi In roerloos perspectief

Een gure wind drijft nu en dan een wig

Op het gehoor volg ik het staccato
van die jubelende vogel met kordate klank
die lokt en roept tot hij bevredigd raakt
nu menig bloesemtak geruisloos kraakt

De boomkronen geuren naar het nieuwe
Het verwachte, dat ons toch verrast
Weg is de winter, opgelost in druppels
Nu de pimpelmees zich voorzichtig wast

Warme middagen in dit prille voorjaar
doen de laatste nachtvorsten te niet
Kristallen lossen op, alles lijkt anders
Met elke vinkenslag resoneert de lente

© Marc Broekmans, 27 maart 2024

Naar Radio Lelystad.

27 maart 2024.
Naar (begin) pagina.


Dijkdichters

Vijftien jaar Dijkdichters bij Radio Lelystad

De jubilerende Dijkdichters waren op 26 maart 2024 te gast bij Radio Lelystad in het programma De Avondsalon. Joshua Buijnink en Lucia Fer spraken met vier Dijkdichters, te weten voorzitter Anne Graalman, secretaris Marc Broekmans, Marjolein Pronk en Jaap Eelman.

Over de twee nieuwe bundels ‘Van lagerwal tot waterdicht’ en ‘Gedichten die dansen’, verleden, heden en toekomst en de plannen voor het lopende jaar 2024.

Zo zijn er optredens in Den Haag, op Sunsation, Flevostart en wordt onder mee een samenwerking besproken met het Flevolands Symfonie Orkest.

De foto’s tijdens de dinsdagavond uitzending zijn van Dijkdichter Juul Baars.

Naar Album.

26 maart 2024.
Naar (begin) pagina.Dijkdichters

Vijftien jaar Dijkdichters

Wethouder Sjaak Kruis van cultuur van de gemeente Lelystad nam zaterdag 23 maart de jubileumbundel ‘Van lagerwal tot waterdicht’ in ontvangst op de dag van het 15-jarig jubileum van de Dijkdichters.

De dichtersgroep is na het overlijden van een zestal trouwe leden in de afgelopen jaren weer gegroeid tot 13 leden en reist in april naar Den Haag voor een van de regelmatige optredens. Ook andere dichters tonen inmiddels interesse in een lidmaatschap.

Behalve de jubileumbundel vond ook de bundel ‘Gedichten die dansen’ aftrek op de jubileumdag. Hierin staan gedichten die zijn door Marc Broekmans vervaardigd uit regels en zinsnedes van gedichten tijdens bijeenkomsten In 2023. Het resultaat is verrassend en geeft een tijdsbeeld weer. Alle dichters droegen deze middag voor. Erik Kramer las uit de jubileumbundel zijn beknopte gedicht

‘Momentum’

Wat beklijft als de dichter
zijn gevoelens op papier zet
dat tot stof zal vergaan

alleen dat ene moment
van gelukzaligheid
in woorden weergegeven

In de Windhoek in Lelystad Haven, waar de bitterballen en kipnuggets rond gingen onder de aanwezigen, sprak oud stadsdichter Marian van Gog haar waardering uit voor de verschillende stijlen van de Dijkdichters en hun inspanningen. Zij gaf alle Dijkdichters een decoratieve tulp in uiteenlopende kleuren.

Naar Album.

Facebook (Vrienden van) De Dijkdichters.

23 maart 2024.
Naar (begin) pagina.15 jaar

Vijftien jaar Dijkdichters, en dat wordt gepast gevierd

Het is deze maand vijftien jaar geleden dat amateurdichters Gerard Beense, Floor Koedam en Erik Kramer in Lelystad-Haven dichtersgezelschap De Dijkdichters oprichtten, en dat wordt eind van de maand gevierd. De twaalf huidige dichters verzorgen zaterdagmiddag 23 maart 2024 in buurthuis De Windhoek, aan de Ringdijk, een middag met hun werk. Hoogtepunt is de verschijning van hun nieuwe bundel: ‘Van lagerwal tot waterdicht’. Wethouder Sjaak Kruis neemt deze jubileumuitgave in ontvangst. Daarnaast wordt een bundel met zogenoemde gedichtendansen aangeboden, een samenstelling van gepresenteerde oneliners uit gedichten van het afgelopen jaar. De donderdag daarop, 28 maart 2024, signeren de dichters in de Kroonpassage.

Van die oprichters leeft alleen Kramer nog. Beense, die in de jaren na de oprichting twee keer stadsdichter was, en Koedam overleden beiden in 2020.

De dichters komen één keer in de veertien dagen bijeen. Verder verzorgen ze onder meer optredens en presentaties in de Kubus en op festivals, ook elders, waarbij soms wordt samengerwerkt met fotoclub LFC en Harmonieorkest Lelystad.

Nieuwe aanmeldingen zijn van harte welkom, aldus de dichters; er is wel een toelatingsprocedure.

Radio Lelystad: Geplaatst op 5 maart 2024.

5 maart 2024.
Naar (begin) pagina.Huiskamer

‘Dijkdichters en friends’ op huiskamerfestival

Op het door de Kubus gecoördineerde plaatselijke huiskamerfestival gaven de Dijkdichters op zondag 3 maart 2024 een intieme voorstelling in de huiskamer van oud stadsdichter Juul Baars in Lelystad Haven.

Daar droegen behalve Juul ook de Dijkdichters Marc Broekmans, Erik Kramer en Igna Geveke gedichten voor over onder meer stadsdeel Haven, de sfeer in andere steden, het natuurschoon, de lente en de mens in relatie tot oorlog. De middagoptredens trokken tussen twee en vijf ieder uur bekijks van passanten en werden gelardeerd met muzikale intermezzi van Igna Geveke (Arvo Part) en Anne Graalman (bewerking van gedichten van Toon Hermans). Het programma heette ‘Dijkdichters en friends’ en de vrienden die te gast waren was het duo ‘Tinderbox’ uit Leusden met zelfgeschreven liedjes en covers.

Het festival, gehouden bij mooi weer, verdient een reprise.

3 maart 2024.
Naar (begin) pagina.Dichter van de maand: 'Interview Omroep Flevoland' (Igna Geveke)

20 februari 2024.
Naar (begin) pagina.


De Dijkdichters

15 jaar Dijkdichters op 23 maart 2024 in De Windhoek

In buurthuis De Windhoek in Lelystad Haven vieren de Dijkdichters met een feestelijke bijeenkomst op 23 maart 2024 het 15-jarig bestaan. Wethouder Sjaak Kruis heeft toegezegd bij de overhandiging van de jubileumbundel aanwezig te zullen zijn.

Om 14.00 uur komen de Dijkdichters bij elkaar, neemt voorzitter Anne Graalman het woord en vertelt over de aanleiding voor de oprichting en de hoogte- en dieptepunten in de emotionele, voorbije jaren.

Er is deze middag pianomuziek, zang en er wordt voorgedragen uit eigen gedichten. Hapjes en drankjes completeren het samenzijn. Om 17.00 uur eindigt het feestje met genodigden.

Op 28 maart 2024 kan de nieuwe bundel worden getoond in de Read Shop, in de Kroonpassage. Mogelijke kopers kunnen die laten signeren.

23 maart 2024.
Naar (begin) pagina.Open gedichten avond

De Lelystadse dichtersclub De Dijkdichters houdt op maandag 29 januari 2024 een open gedichtenavond. Lelystedelingen die zelf gedichten maken en dat gedicht eens willen voordragen, zijn hierbij van harte welkom.

Uiteraard waarderen De Dijkdichters elk voorgelezen gedicht en geven ze de dichters en dichteressen tips ter verbetering van hun gedicht (indien nodig). Tijdens de avond hoor je ook gedichten van andere Lelystedelingen en uiteraard van De Dijkdichters zelf.

De open gedichtenavond wordt gehouden in het Buurtcentrum De Brink, Griend 33-07. Aanvang 19.30 uur. Neem in ieder geval één gedicht (twee mag ook) mee en print deze uit (20x), zodat iedereen kan meelezen, terwijl jij voordraagt.

29 januari 2024.
Naar (begin) pagina.Ons Lelystad

Gedicht van de week: 'Nieuw jaar' (Marjolein Pronk)

Het gedicht van deze week is van Marjolein Pronk. Voor haar betekende de jaarwisseling dat ze even stilstond in de tijd die, naar haar gevoel en naarmate je ouder wordt, steeds sneller gaat. Goede voornemens zijn voor haar minder belangrijk. Die heb je het hele jaar door. Maar in de turbulente tijd waarin we leven, acht zij het heel belangrijk dat je niet het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. Haar gedicht spreekt vooral dat laatste uit.

Nieuw jaar

Een nieuw jaar wordt geboren
Staat in de startblokken klaar
Nog mijmerend over wat we hebben verloren
Struikelen we in het nieuwe jaar
Met goede voornemens telkens weer
Lijkt elk nieuw jaar sneller te gaan
Deze voornemens sneuvelen keer op keer
Zijn in een mum van tijd van de baan
Maar hoe belangrijk is dit gegeven
Stap zonder pretenties in het nieuwe jaar
Leef dus gewoon je eigen leven
Maar houdt wel rekening met elkaar

Het is belangrijk om te luisteren
Naar wat de ander nodig heeft
Een vraag van een vriend, bomen
die fluisteren Maar verlies jezelf
niet in hoeveel je geeft

Einen Guten Rutsch ins neue Jahr!
Wil ik alles en iedereen wensen
Wees zuinig op jezelf en elkaar
Voor natuur, dieren en mensen

© Marjolein Pronk Huisman, 3 januari 2024

Naar Radio Lelystad.

4 januari 2024.
Naar (begin) pagina.Naar Actueel Nieuws
Naar archief 2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 en ouder.2024-06-05 (12054)